The Ballet Memphis building shines behind a corrugated copper curtain

The new Ballet Memphis building is designed to engage the public through movement, culture, and connection to the community. It houses rehearsal space for the professional dance company, a dance school for over 200 children, and community dance and pilates classes. The largest rehearsal studio also doubles as a performance venue.

The facade consists of a corrugated copper screen fronting the sidewalk and a series of courtyards, a glass curtain wall at ground level, and a weathered zinc rainscreen above. From the beginning, the project team at archimania wanted the building to extend the historic street promenade but current setback codes required the building to sit further from the sidewalk. The copper screen brings the building’s presence to the sidewalk and ties back into the rest of the structure.

The corrugated copper screen wraps around the entirety of the building. The portions of the facade facing the street are perforated to allow visibility and light into the building while also acting as a brise soleil and shading the building from direct solar radiation. Facing the parking lot at the back of the building, the copper consists of solid panels with punched windows.

Although the copper screen is mostly freestanding, it is tied back to the primary structure through a robust steel frame. Structural members had to be larger than usual due to the building’s location in a seismic zone. However, the design of the screen reduces the visual profile of the structure through flush detailing and a copper trim that surrounds every edge.

You can read the complete article at The Architect's Newspaper's website